Hardlopen met aftershokz

Waarom en hoe loop je hard met muziek op?

Waarschijnlijk zie je regelmatig hardlopers met muziek op. Sommigen doen het om afgeleid te worden van de pijn die ze voelen in de benen, maar er zijn natuurlijk ook mensen die het doen omdat het gewoon prettig is. Zelf heb ik lang zonder muziek gelopen omdat ik vond dat het met uit m’n ritme haalde. Onzin bleek achteraf. Muziek tijdens het hardlopen kan namelijk ook juist heel goed helpen tijdens het hardlopen. Zelf raakte ik geïnspireerd door de Family Guy aflevering ‘The book of Joe’ (S13, E2) waarin Brian een marathon gaat rennen nadat hij is gaan hardlopen om indruk te maken op een vrouw. Hierin zit een schitterende scène waar het nummer Running Down A Dream van Tom Petty in voorkomt. Sindsdien staat dit nummer bovenaan in mijn hardloopplaylist op Spotify.

Hardlopen op muziek met het juiste bpm

De reden waarom Tom Petty fantastisch voor mij werkte als muziek tijdens het hardlopen was dat dit nummer een tempo heeft van 170 bpm (beats per minute). Dat houdt in ongeveer 3 beats per seconde. Dat is ook ongeveer mijn cadans tijdens het hardlopen. De ideale cadans is overigens 180 volgens bewegingswetenschappers, maar ergens tussen de 160 en 200 zit je over het algemeen prima. Doordat ik naar muziek luisterde die perfect matchte met mijn loopcadans was het juist ineens veel makkelijker om mijn ritme vast te houden. Je beweegt mee met het tempo van de muziek, het begint bijna als dansen te voelen. Dat vind ik zo fijn aan hardlopen op muziek.

Hoe vind ik de juiste hardloopmuziek voor mij?

Wanneer je ook zo dansend door je duurloopjes wil, is het slim om de juiste muziek voor jouw hardloopstijl te vinden. Hiervoor moet je eerst je loopcadans weten. Veel horloges lezen dit vanzelf uit, maar je kunt natuurlijk ook gewoon gaan proberen welke muziek voor jou gewoon goed werkt. Hier bestaan lijstjes voor op bijvoorbeeld Spotify en ik heb zelf ook lijstjes voor een cadans van 165, 170, 175, 180 en 185bpm aangemaakt, warm aanbevolen voor liefhebbers van een stevig stukje rock ’n roll ;). Deze lijstjes kun je een keer gebruiken om te checken waar jij het lekkerst op loopt en op basis daarvan muziek te gaan zoeken in dezelfde bpm-range. De site die ik graag gebruik hiervoor is jog.fm. Hierop kun je het bpm van een nummer opzoeken en je kunt ook muziek zoeken in een bepaald bpm of zelfs voor een bepaald tempo. Nou heb ik zelf het idee dat bpm iets persoonlijks is. Je ziet namelijk mensen vaak genoeg precies hetzelfde tempo lopen terwijl de ene tippelt met snelle pasjes en de ander op zevenmijlslaarzen over de weg heen stiefelt. Laat je dus vooral leiden door het bpm van de muziek om fijn te kunnen hardlopen.

Moet je echt altijd muziek op tijdens het hardlopen?

Zeker niet, muziek is naar mijn mening niet altijd optimaal voor hardlopen. Sommige dagen is het gewoon fijn om even niet vast te zitten aan het ritme van de muziek en gewoon vrijuit rond te huppelen en te luisteren naar de liedjes die de vogels fluiten. Daarnaast heb ik tijdens loopjes die ik alleen doe soms ook wel eens behoefte aan wat gelul aan mijn hoofd. Daarvoor zijn podcasts ideaal. Tijdens rustige loopjes luister ik soms naar leerzame podcasts, maar als hardloper die geobsedeerd genoeg is met hardlopen om een hardloopblog te beginnen mag ik ook graag naar podcasts luisteren. 2 aanraders van mij:

  • De pacer: Een podcast van het AD met Erik Brommert en Pim Bijl over hardlopen. Hier hebben ze het onder andere over de voorbereiding van Pim op nieuwe PR’s en ook zijn er regelmatig interessante gasten als Michel Butter, Abdi Nageeye en Nienke Brinkman om er maar eens een paar te noemen.
  • Klaas en Koen lopen weg: Koen de Jong (onder andere bekend van Sportrusten) en Klaas Boomsma (hoofdredacteur ProRun) kletsen je bij over hun hardloopavonturen. Ooit begonnen als een avontuur waarbij ze in 6 dagen 300 kilometer wouden gaan lopen, maar onder tussen uitgegroeid naar een wekelijks praatje vol hardloopgebabbel van zo’n 40 minuten over hardlopen, ijsbaden, ademhaling, mediteren en andere zaken die het leven de moeite waard maken.

Hoe luister je muziek tijdens het hardlopen?

In principe luister jij je muziek tijdens het hardlopen natuurlijk zoals jij dat wil. Ik heb op dat gebied alles voorbij zien komen. Hardlopers die met hun telefoon in de hand liepen met de telefoon op luidspreker, of met oortjes of een koptelefoon op. De klassieker, de sportarmband met daar een telefoon in. Daarmee kun je natuurlijk je oortjes op aansluiten of je gebruikt gewoon Bluetooth. Ik heb dit een hele tijd gedaan, maar het schijnt niet ideaal te zijn. Zelf zweer ik tegenwoordig bij een hardloophorloge en bluetooth hardloopoortjes. De betere sporthorloges kun je tegenwoordig verbinden met Spotify en daarop kun je ook playlists en podcasts downloaden. Zo kun je dus je telefoon thuislaten, maar gewoon je oortjes aanzetten, muziek opzetten via je horloge en gaan! Ik heb op mijn horloge al m’n hardlooplijstjes staan en ik download er ook regelmatig podcasts mee. Zo heb ik altijd iets van audio bij me tijdens het hardlopen als ik daar behoefte aan heb.

Hardlopen met aftershokz

De beste manier om hard te lopen met muziek op?

We hebben het in dit artikel gehad over welke muziek het beste werkt tijdens het hardlopen. Wat mij betreft is dat muziek die qua bpm precies aansluit bij de cadans die je loopt. De ideale manier om dat te luisteren is naar mijn mening via een hardloophorloge waarop je via bluetooth gedownloade muziek kunt afspelen. Dan neem je namelijk alleen je oortjes mee als extra ballast.

Wat zijn de beste oortjes om muziek te luisteren tijdens het hardlopen?

Tijdens het hardlopen kun je muziek luisteren via een speaker, via een koptelefoon of via oortjes. Er bestaan zelfs speciale hardloopoortjes. Deze beveel ik warm aan. Het voordeel is namelijk dat die dingen niet zomaar uitvallen tijdens het hardlopen. Het grote nadeel van hardlopen met muziek is dat je het omgevingsgeluid niet meer hoort. Dat is zonde van de vogels die zo mooi voor je fluiten en bovendien kan het op drukke plekken ook gevaarlijk zijn. Daarop heeft Aftershokz iets gevonden. Zij hebben oortjes ontwikkeld die werken via bone-conduction. Dat wil zeggen dat de geluidsgolven doordreunen via het bot bij je oor en daardoor hoor je de muziek. Dat werkt verrassend goed. Hierdoor hoor je jouw muziek of podcast in goede kwaliteit zonder dat je oren geblokkeerd zijn voor omgevingsgeluid. Dat maakt het fijner en veiliger. Het enige wat jij nog hoeft te doen is je eigen optimale hardlooplijstje  samen te stellen en dan wens ik je heel veel dansende kilometers toe!

Muziek tijdens het hardlopen

Bram


Hoi ik ben Bram en ik ben beheerder van NeverStopRunning. Ik heb hardlopen ontdekt als manier van fit blijven naast mijn studie en ben er steeds meer over te weten gekomen en er ook steeds enthousiaster over geworden. Op mijn blog deel ik deze kennis met jou. Laatste PR? 1:28:56 op de halve marathon


Berichtnavigatie


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *